SVERIGE- Fyrverkerihandeln pågår för fullt över hela landet, och fyrverkerier för miljontals kronor köps av personer som planerar att skjuta in det nya året.
Lokala återförsäljare och renodlade fyrverkeributiker kämpar om kunderna, och en av fyrverkeributikerna som håller öppet är Sven Jönssons Cykelaffär i Billesholm, med en 100 kvadratmeter stor butik, enbart fylld med fyrverkeri.
En utav kunderna i Sven Jönssons Cykelaffär, Daniel, beger sig med bärhjälp från butiken efter att han handlat för över 5.000 kronor. Med sig har han fyrverkerisatser, bomber, tårtor och raketer, som han tillsammans med familj och gäster skall avfyra på nyårsafton.
- ”Fyrverkeri är alltid lika kul, och man ska inte spara på pengarna i dessa fall. Jag kommer nog inte klara av att hålla mig fram till tolvslaget utan att avfyra något, blir nog några 50 mm bomber och två-tre paket airbomber som ryker tidigare på kvällen.”, uppger Daniel.
Daniel lastar in fyrverkerierna i sin skåpbil, varpå han vänder sig om och tillägger:
- ”Tidigare handlade jag alltid fyrverkerier från min lokala affär som var återförsäljare för en importör, men efter att jag ett år fick höra att de hade mycket billigare fyrverkerier här, upp till 80% billigare, var mitt val självklart, detta var min nya butik. Till exempel kostar en tårta här 39 kronor, jämfört med 99 kronor på min lokala butik.”
Men med fyrverkerier finns en baksida, varje år skadas flera personer av fyrverkeri, och en stor del av de skadade är unga personer, många under åldersgränsen på 18 år.
- ”Majoriteten av alla skador som sker är beroende på att personen i fråga inte följer bruksanvisningen och hanterar fyrverkeripjäsen fel, vanliga exempel är att personer lutar sig över en pjäs som sedan går av, eller att man håller fyrverkeripjäsen i handen.”, uppger en fyrverkeri återförsäljare.
Återförsäljaren tänker en stund och tillägger sedan om åldersgränden på 18 år:
- ”Många föräldrar köper ut fyrverkerier och ger till sina barn, och även om fyrverkerierna inte är stora är de fortfarande olagligt. Det är ingen skillnad på om de köper ett stort bombbatteri och ger sitt barn eller en påse miniraketer, det är lika olagligt. Man ska respektera åldersgränsen på 18år, den är inte till för att ta bort det roliga ur fyrverkeri för barn, utan för att skydda dem mot olyckor som kan uppstå av deras hantering.”
- ”Fyrverkeri är en fin tradition som bör bevaras, man måste bara hantera fyrverkeripjäserna rätt, då är det säkert och så får alla en trevlig nyårsnatt.”, avslutar återförsäljaren.
Information för ett säkrare fyrverkeri:
#1. Du får enbart avfyra fyrverkeri mellan klockan 18.00 på nyårsafton till 02.00 på nyårsnatten utan polistillstånd enligt standardreglerna, lokala avvikelser kan förekomma.
#2. Respektera alltid säkerhetsavstånden och följ alltid bruksanvisningen på produkten, den är där för din personliga säkerhet, inte för att ta bort det roliga.
#3. Respektera åldersgränsen på 18 år. Avfyra inte fyrverkerier om du inte har åldern inne, och köp aldrig ut fyrverkerier till en minderårig, det är straffbart.
#4. Smällare är inte tillåtna i Sverige, och med smällare menas en pyroteknisk pjäs som har som enda eller huvudsakliga syfte att avge en hög knall. Mindre fyrverkerier som exempelvis miniraketer, knasterbollar, smatterband och marksolar med flera är tillåtna och faller inte under förbudet.
#5. När du köper ej fyrverkeripjäs, kontrollera alltid att denna är godkänd, detta gör du genom att se om den är märkt med ett godkännandenummer som kan se ut som följande ” SE-03.152.08.001” eller ” S-SÄI-92.152.08.001”.
#6. Förvara dina fyrverkerier på en säker plats som är oåtkomlig för barn och obehöriga, se även till att fyrverkerierna inte kan avfyras av misstag, exempelvis genom att lägga de i en låda.
#7. Förbered fyrverkeriet i god tid, gå gärna ut under dagen och välj ut en plats där du ska avfyra dina fyrverkerier, på så vis minskar du risken för skador.
Mer säkerhetstips kan du läsa på: http://www.dinsäkerhet.se/fyrverkerier

Med hjälp av länkarna kan du enkelt tipsa andra om en intressant artikel på Blåljus.se. Du behöver ha ett konto hos den sajt du vill lägga upp länken till. Här är en kort presentation av dessa. Läs mer på respektive sajt.
På Facebook kan du umgås med dina nätverk av vänner. Klicka för att enkelt rekommendera denna artikel. Du kan också använda skicka-knappen för att tipsa utvalda vänner med ett meddelande.
Twitter är en mikroblogg som tillåter 140 tecken per inlägg. Twittra vad du läser på Blåljus.se. Med Googles +1-knapp kan du offentligt gilla artiklar och be andra tips om att kolla in just denna artikel.
Med hjälp av Add This kan du bokmärka och dela artikeln till de flesta andra nätverkssajterna.